Predstavljena 4. knjiga Damira Škare “Sport u vremenu globalizacije”

Pred punom dvoranom muzeja Mimara predstavljena je Damirova 4.knjiga: „Sport u vremenu globalizacije“ .Sport je postao vrlo važna odrednica BDP-a svake zemlje i odličan turistički proizvod.

Knjigu su napisali dr.sc Damir Škaro i akademik Vladimir Stipetić, a nakladnik je Visoko učilište Effectus – visoka škola za financije i pravo.

Ovo je već četvrta knjiga dr.sc Damira Škare, bivšeg sportaša i saborskog zastupnika, dobitnika mnogih europskih, svjetskih i olimpijskih odličja, a danas predsjednika AK Siget.

Drugi autor je akademik Vladimir Stipetić, hrvatski ekonomski znanstvenik i najdugovječniji član HAZU.

Dok je Damir Škaro u knjizi sjajno obradio koncept sporta kroz vlastito sportsko no i gospodarsko iskustvo, akademik Stipetić dao je svoj doprinos knjizi kroz sjajnu analitiku i mnoštvo interesantnih statističkih podataka.

Pozivu na promociju odazvali su se mnogi utjecajni gospodarstvenici i znanstvenici kao i ostale istaknute osobe iz javnog života.
Recezenti ovog vrijednog djela su: prof.dr.sc. Slaven Letica, prof.dr.sc. Ljubo Jurčić, prof.dr.sc. Mladen Vedriš,

prof.dr.sc. Ivo Andrijanić i dr.sc. Mario Ančić.
Podršku svom sportskom kolegi došli su među ostalima izraziti Zoran Primorac, i Dubravko Šimenc, Ćiro Blažević Tomislav Paškvalin, Tadija Kačar, Perica Bukić, , Danira Nakić Bilić i Ivana Brkljačić, kao i ostali ugledni sportaši.
Promociju su vodili glumci Nada Abrus i Goran Grgić, a glazbeni su dio obogatili pjevačica kazališta Komedija, Renata Sabljak te operni pjevač HNK Siniša Štork uz pratnju maestra Krešimira Batinića.

Ova je knjiga potpuni kuriozitet na hrvatskom, no i svjetskom tržištu, jer su po prvi put akademik i Olimpijac napisali svojevrsnu enciklopediju o svijetu u kojem sport postaje gospodarska djelatnost.

Pritom su pružili i detaljan pregled sportova,
– razradili najvažnija sportska događanja, 
– istaknuli najvažnije svjetske i hrvatske sportaše 
– kao i zaokružili problematiku financiranja sporta
Sport još uvijek nije zauzeo mjesto koje mu pripada, kao vrlo važne gospodarske grane i jednog od ključnih čimbenika BDP-a svake zemlje.

Interesantno je vidjeti koliko je sport zapravo postao važan i kao „promotor“ turizma mnogih zemalja.

Dr.sc Damir Škaro izjavio je:

„U ovu knjigu uloženo je puno truda i entuzijazma. Pripremali smo ju pet godina i prikupljali razne statistike, 
istraživanja i ona je za mene svojevrsna „zlatna“ olimpijska medalja. Vjerujem da će biti korisna mnogim sportašima, ljudima iz gospodarskog života, a i svima koje zanima sport i njegova evolucija u 21. stoljeću.

Neki ju nazivaju i svojevrsnom „enciklopedijom“ jer daje odličan pregled sportova, sportaša, managera i može biti korisna doista svima. Posebno se zahvaljujem Akademiku Stipetiću koji mi je učinio čast da kao svjetski erudit sudjeluje sa mnom u pisanju ovog vrijednog, nesvakidašnjeg djela.„
Na promociji je najavljen i novi projekt dr.sc Damira Škare, dokumentarni film: „Velikani hrvatskog sporta“ čiji je redatelj Jakov Sedlar, koautor i scenarist Damir Škaro.