"Za Domovinu možemo staviti sve na kocku, ali ne smijemo na kocku staviti Domovinu."

Ferenc Deak, političar (Mađarska)

Odmah nakon osvajanje olimpijske medalje, Damir je, netipično za istaknute javne osobe, iznenada završio sportsku karijeru, te se uključio u politički i društveni život Hrvatske. To je vrijeme kada je u istočnoeuropske zemlje konačno počela dolaziti demokracija i višestranačje u parlamentarnom sustavu.

Dr. sc. Damir Škaro pristupio je 1990. godine HDZ-u, kao općehrvatskom pokretu jer je smatrao da je to stranka koja najviše može doprinijeti da Hrvatska konačno postane samostalna država.

Odmah na početku svoje političke karijere, Damir je istaknuo kako će uvijek biti doslijedan usađenim mu načelima iz najranije mladosti i doživotno strogo osuđivati totalitarne sustave kao što su – nacizam, fašizam i komunizam!

Kao istaknuti sportaš i osoba s državotvornom političkom orijentacijom, želio je doprinijeti mirnom i demokratskom stvaranju nove države.

Godine 1990. priključio se dr. Franji Tuđmanu i Hrvatskoj demokratskoj zajednici kao pokretu za stvaranje neovisne hrvatske države.

Odlukom prvog predsjednika Damir je predložen za zastupnika u trećem sazivu Sabora Republike Hrvatske. Tu je dužnost obnašao u razdoblju od 1996. do 2000. godine.

Dr.sc. Damir Škaro nije tražio, niti dobio išta u privatizaciji, niti funkcije u državnim tvrtkama, niti “povoljne kredite”.

Strogo se ograđuje od političkih konvertita i materijalista koji su svoj politički “rad”, kroz razne parlamentarne stranke, debelo naplatili.

Damir Škaro bio je izabran u saborski Odbor za obitelj, mladež i sport te u Odbor za predstavke i pritužbe.

Uvijek je težio dobrobiti za Hrvatsku jer ga nikakve povlastice nisu interesirale, pošto je kao proslavljeni sportaš osigurao svoju egzistenciju i prije ulaska u stranku.

U svom je mandatu bio predlagač dopune Zakona o sportu, gdje je predložio da se donacija za sport oduzme od porezne osnovice od poreznog obveznika.

Damir je tijekom najveće krize HDZ-a u 2000. godini, kada se veliki broj članova ograđivao od stranke, preuzeo vođenje temeljnog ogranka HDZ-a Maksimirska naselja, kojeg je uspješno vodio do 2010.

“Preuzimanjem stranke od strane Ive Sanadera za kojeg sam glasao,…jer sam mislio da je puno pogodniji za vođenje stranke nego ultra desničar Pašalić i njegova grupa istomišljenika,… potpuno sam marginaliziran i bio sam samo običan član bez ikakvih funkcija.

Danas vidim da mi je to bila velika sreća jer se ovaj europejac razočarao sva očekivanja i mišljenja ljudi što su za njega glasali, a glasali su lijevi, desni i liberali, koje je on uspio u velikoj večini dobiti na svoju stranu.”

Damir se zalagao za promjene Zakona o sigurnosti prometa:
- prvi put je predložio da se u Hrvatskoj zabrani upotreba mobilnih telefona tijekom vožnje!
- drugi put je predložio obavezno paljenje svjetala na automobilima tijekom cijele godine!